Nohutun Besinsel Değeri, Sağlığa Faydaları ve Yemek Tarifi
Nohut, yaz ve kış aylarında tüketilen besin değeri yüksek bir kurubaklagildir. Özellikle kış aylarında sofralarımızda sıkça yer bulan nohut yemeği, hem lezzetli hem de besleyici bir alternatiftir. Nohutun besinsel değerine göz atmadan önce, bu lezzetli yemeğin kolay tarifini paylaşacağız.
Nohutun Besinsel Değeri:
Nohut, protein bakımından oldukça zengin bir kurubaklagildir. Hayvansal kaynaklı gıdalara alternatif olarak nohut, protein ihtiyacımızı karşılamada önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda E vitamini açısından zengin olması, antioksidan özellikleriyle yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Kış aylarında direncimizi arttırarak soğuk hava koşullarına karşı daha dayanıklı olmamıza yardımcı olur. Demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi önemli mineralleri içerir, bu da bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlar.
Besin Değerleri
100 gr
Karbonhidrat (g) 27.42
Protein (g) 8.86
Yağ (g) 2.59
Lif (g) 7.6
Kolesterol (mg) 0 0
Sodyum (mg) 7
Potasyum (mg) 291
100 gr 1 Su Bardağı
Kalsiyum (mg) 49
Vitamin A (iu) 44
Vitamin C (mg) 1.3
Demir 2.89
Nohut Yemeği Tarifi:
Malzemeler:
1,5 Su bardağı nohut
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet domates
3-4 adet yeşil taze biber
1 adet kırmızı biber
2 çorba kaşığı veya 1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı sıvıyağ (zeytinyağı tercih edilebilir)
1 tatlı kaşığı veya yarım yemek kaşığı tereyağ
Kaynamış su ve tuz
Nohut Yemeği Tarifi:
1,5 bardak nohutu yıkayın.
Nohuta 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek 1 gün suda bekletin. Bekletme işleminden sonra süzün ve 20 dakika kadar haşlayın.
Yağlanmış tencereye yemeklik doğranmış soğan ve biberleri ekleyin ve bunları 3 dakika kadar karıştırarak pişirin.
Üzerine doğranmış domatesleri de ekleyin ve 2-3 dakika daha karıştırmaya devam edin.
Biber salçası, sarımsakları ve haşlanıp süzülmüş nohutları ilave edin. Üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyin.
Kısık ateşte kapağını açmadan 20-25 dakika pişirin ve daha sonra 15 dakika dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Not: Tarife uygun yapıldığında, kıvamında pişmiş bir nohut yemeği elde edersiniz.
Bu sağlıklı ve lezzetli nohut yemeği tarifiyle sofralarınıza protein dolu bir alternatif ekleyebilir, besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Nohut, yaz ve kış aylarında tüketilen besin değeri yüksek bir kurubaklagildir. Özellikle kış aylarında sofralarımızda sıkça yer bulan nohut yemeği, hem lezzetli hem de besleyici bir alternatiftir. Nohutun besinsel değerine göz atmadan önce, bu lezzetli yemeğin kolay tarifini paylaşacağız.
Nohutun Besinsel Değeri:
Nohut, protein bakımından oldukça zengin bir kurubaklagildir. Hayvansal kaynaklı gıdalara alternatif olarak nohut, protein ihtiyacımızı karşılamada önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda E vitamini açısından zengin olması, antioksidan özellikleriyle yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Kış aylarında direncimizi arttırarak soğuk hava koşullarına karşı daha dayanıklı olmamıza yardımcı olur. Demir, çinko, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi önemli mineralleri içerir, bu da bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlar.
Besin Değerleri
100 gr
Karbonhidrat (g) 27.42
Protein (g) 8.86
Yağ (g) 2.59
Lif (g) 7.6
Kolesterol (mg) 0 0
Sodyum (mg) 7
Potasyum (mg) 291
100 gr 1 Su Bardağı
Kalsiyum (mg) 49
Vitamin A (iu) 44
Vitamin C (mg) 1.3
Demir 2.89
Nohut Yemeği Tarifi:
Malzemeler:
1,5 Su bardağı nohut
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet domates
3-4 adet yeşil taze biber
1 adet kırmızı biber
2 çorba kaşığı veya 1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı sıvıyağ (zeytinyağı tercih edilebilir)
1 tatlı kaşığı veya yarım yemek kaşığı tereyağ
Kaynamış su ve tuz
Nohut Yemeği Tarifi:
1,5 bardak nohutu yıkayın.
Nohuta 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek 1 gün suda bekletin. Bekletme işleminden sonra süzün ve 20 dakika kadar haşlayın.
Yağlanmış tencereye yemeklik doğranmış soğan ve biberleri ekleyin ve bunları 3 dakika kadar karıştırarak pişirin.
Üzerine doğranmış domatesleri de ekleyin ve 2-3 dakika daha karıştırmaya devam edin.
Biber salçası, sarımsakları ve haşlanıp süzülmüş nohutları ilave edin. Üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyin.
Kısık ateşte kapağını açmadan 20-25 dakika pişirin ve daha sonra 15 dakika dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Not: Tarife uygun yapıldığında, kıvamında pişmiş bir nohut yemeği elde edersiniz.
Bu sağlıklı ve lezzetli nohut yemeği tarifiyle sofralarınıza protein dolu bir alternatif ekleyebilir, besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!