Kepekli çekirdekli simit kalori değeri yüksek olmasının yanı sıra klasik susamlı simit gibi kan şekerinin ani yükselmesine sebep olmayarak kısıtlı miktarlarda diyet listelerinde yerini almaktadır. 100 gram kepekli çekirdekli simit yaklaşık olarak 255 kalori değerine sahip olup 350 kalori değerine sahip klasik susamlı simidin gerisinde yer almaktadır.
Simit kalorisi yüksek olsa da gerek kahvaltılarda gerek atıştırmalık tercihlerinde en sık tüketilen besin maddelerinin başında gelir. Lezzetli yapısı ve peynir, ayran ve çay gibi besinlerle birlikte iyi bir uyum yakalayan simit lezzeti ile de tercih sebebidir. Kilo dengeleme sürecinde olan kişilere tüketimi tavsiye edilmeyen simidi tamamen hayatımızdan çıkarmak yerine kepekli çekirdekli olarak tercih ederek alacağımız kalori miktarını azaltmanın yanı sıra tokluk hissini de artırarak hem damak tadından hem de sağlıklı beslenme alışkanlığından taviz vermeye gerek kalmayacaktır.
İçindekiler
Kepekli Çekirdekli Simit Besin Değerleri Nelerdir?
Kepekli çekirdekli simidin besin değerleri ağırlıklı olarak karbonhidrattan oluşmaktadır. 100 gram kepekli çekirdekli simit içerisinde yer alan 55 gram karbonhidratın dışında;
- 7 gram protein,
- 2,60 gram yağ
Yer almaktadır. Kepek ve çekirdeğin etkisi ile lif ve posa açısından zenginlik kazanan kepekli çekirdekli simit sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve çinko gibi minerallerce zenginleşerek vücut sistemlerinin sağlıklı çalışmasına katkı sağlamaktadır.
Kepekli Çekirdekli Simit İle Susamlı Simit Arasındaki Fark Nedir?
Kepekli çekirdekli simitle susamlı simit arasındaki farklar düşük kalori miktarının yanında zenginleşen lif ve posa yapısından kaynaklanmaktadır. Uzmanlarca dile getirilen ve duyan herkeste şaşkınlık yaratan bir kıyaslama ile iki simit türü arasındaki kalori farkının boyutlarını karşılaştırmak gerekirse;
- 1 susamlı simit kalori olarak 6 dilim ekmeğe eşitken,
- 1 kepekli çekirdekli simit kalori olarak 2 ile 3 dilim ekmeğe eşittir.
Bu kıyaslama bile tek başına klasik simit yerine kepekli susamlı simidin tüketilmesi gerektiğini anlatmaya yeterken kepekli çekirdekli simidin uzun süren tokluk hissi sağlaması diyet dönemlerinde simit tüketimine izin verilebilmesine olanak tanımaktadır.
Kepekli Çekirdekli Simit Kilo Aldırır Mı?
Kepekli çekirdekli simidin kilo alımına etkisi susamlı simide göre oldukça zayıftır. Kepekli çekirdekli simit tüketiminin kilo alımına etkisine kesin bir şekilde olmayacağını söyleyebilmek için;
- Günde 1 adet kepekli çekirdekli simit tüketimini geçilmemesi,
- Kepekli çekirdekli simidin tüketildiği günlerde azaltılan ekmek tüketimi ile dengelemenin yapılması
Gereklidir. Günde 1 adedi geçmemek ve diyet listesine sadık kalmak kaydı ile kepekli çekirdekli simit tüketimi kilo aldırmaz.
Diyette Kepekli Çekirdekli Simit Nasıl Yenir?
Diyet döneminde kepekli çekirdekli simit yemek için dengeleme yapılması ve aşırıya kaçılmamasından söz etmiştik. Uygulanan diyete zarar vermeden ve kilo alımını tetiklemeden kepekli çekirdekli simidin nasıl tüketilmesi gerektiği ile ilgili birkaç öğün örneği aşağıdan takip edilerek damak tadına uygun olan seçenek kahvaltı veya ikindi ara öğününde tüketilebilir:
- Yarım simit – 1 dilim beyaz peynir – Domates – Salatalık
- Yarım simit – 1 kutu ayran – Domates – Salatalık
Kepekli Çekirdekli Simit Faydalı Mıdır?
Kepekli çekirdekli simidin faydaları içeriğinde yer alan vitamin ve minerallerin alımından kaynaklı olarak vücudun pek çok sistemini ilgilendirmektedir. Klasik susamlı simide göre oldukça faydalı olan kepekli çekirdekli simit kontrollü tüketildiği taktirde;
- Bağırsakların çalışmasını düzenler.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Kan şekerini aniden yükseltmeyerek daha uzun süre tokluk hissi verir.
- Kalp ve damar sağlığı için gerekli mineralleri içerir.
Simidin tadından vazgeçemeyen ve kilo kontrol sürecine zarar vermeden simit tüketmek isteyen herkes kepekli çekirdekli simidi kontrollü olarak tüketerek kilo almadan simit lezzetini tatmaya devam edebilirler. Kepekli çekirdekli simit kalori değeri hakkında hazırladığımız makalemizin sonuna geldik.
Bir önceki yazımızda sizlere Evde Kepekli Ekmek Nasıl Yapılır? hakkında bilgiler vermiştik.
Bir yanıt yazın