Kepekli Gıdaların Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kepekli gıdaların faydaları saymakla bitmiyor. Doktorlar pek çok hastalığın tedavisi için yüksek lifli ve kepekli gıdaların tüketilmesini öneriyor. Kepekli gıdaların faydalarının sürekli dile getirilmesine rağmen, ne yazık ki yapılan araştırmalar insanların yeteri miktarda kepekli gıdaları tüketmediğini ortaya koyuyor. Eğer kepekli gıdaların faydalarını öğrendiyseniz ve hayatınızda daha fazla kepekli besinlere yer verecekseniz bunu yaparken bol miktarda su içmeye özen gösterin. Aksi halde kepeğin faydalarından maksimum şekilde fayda etmeniz mümkün olmaz.
İçindekiler
Suda Çözülebilen Kepekli Gıdalar Hangileridir?
Suda çözülebilen kepekli gıdalar temel olarak 3 farklı kategoride ele alınabilir. Bunlardan ilki tam tahıllar, ikincisi meyveler ve son olarak sebzelerdir. Lif açısından en zengin olduğu bilinen gıda yulaftır. Kahvaltı için yarım su bardağında bir su bardağını birlikte lapa yapabilirsiniz. Böylece güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamış ve lif ihtiyacınızın büyük bir kısmını almış olursunuz. Yulaf içerdiği yüksek lif oranı sayesinde tüketildiği zaman insanların kendini tok hissetmesine yardımcı olur. Bu nedenle diyette olan kişilere yulaf önerilir.
Meyvelerin içinde de yüksek oranda kepek yani lif bulunur. Özellikle kepekten zengin olan meyveler arasında:
- Greyfurt,
- Portakal,
- Armut,
- Erik,
- Muz,
- Şeftali,
- Elma yer alır.
Sebzelerden bir çoğu kepek yönünden zengindir:
- Brüksel lahanası,
- Havuç,
- Patlıcan gibi sebzeleri yemeklerinize katarak lif ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Bu sebzeler aynı zamanda kalp hastalıklarından koruyucu özelliktedir.
Suda Çözülemeyen Kepekli Gıdalar Hangileridir?
Suda çözülemeyen kepekli gıdaları yine meyveler, tahıllar ve sebzeler olmak üzere 3 grupta ele alabiliriz. Kabuklu ve çekirdekli olan meyvelerin bir çoğu suda çözünmeyen besin lifi yönünden zengindir. Sebzelere baktığımız zaman çiğ sebzelerin bu yönden tüketilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebzeler arasında:
- Pancar,
- Brüksel lahanası,
- Karnabahar,
- Yeşil yapraklı sebzelerin bir çoğu,
- Salatalık,
- Kereviz,
- Patlıcan,
- Mısır,
- Yeşil fasülye yer alır.
Tahıllardan en iyi lif kaynakları;
- Kahverengi pirinç,
- Buğday kepeği,
- Buğday ruşeymi,
- Çavdardır.
Kepekli Gıdaların Yararları Nelerdir?
Kepekli gıdaların faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur,
- Bağırsak sağlığını destekler. Özellikle basur gibi hastalıkların gelişimi önlediği yapılan çalışmalar ile ortaya konmuştur.
- Lifli besinler kalp sağlığını korumak için tüketilmelidir. Kanda düşük yoğunlukta olan kötü kolesterolün miktarının azalması için kepekli gıdalar birebirdir.
- Lifli gıdalar tansiyonun düzelmesine yardımcı olur.
- Kandaki şeker seviyesini kontrol etmek için lifli gıdalar tüketebilirsiniz. Tip 2 diyabet riskini düşürmek için lifli gıdalar tüketilebilir.
- Kolon kanseri gibi kanser türlerini yenmek için lifli gıdaların insan sağlığına olumlu etkileri vardır.
- Fazla kilolarınız varsa diyetinize daha fazla lif eklemeniz önerilir. Lifli gıdalar tok tuttukları için daha az yemenize yardımcı olurlar.
Günlük Alınması Gereken Lif (Kepek) Miktarı Ne Kadar?
Günlük alınması gereken lif miktarı cinsiyet ve yaşa göre değişiklik göstermektedir. Yapılan çalışmalara öre bu miktarlar şu şekildedir:
- 50 yaşın altındaki erkekler için günde 38 gram,
- 50 yaşın üzerinde olan kadınlar için günlük 21 gram,
- 50 yaşın üzerindeki erkekler için günlük 30 gram,
- 50 yaşın altında olan kadınlar için günlük 25 gram günlük lif alınması önerilmektedir.
Yeterli düzeyde lif almanız genel sağlığınızın desteklenmesi ve hastalıklardan korunmanız açısından önemlidir. Lif alımını bol su ve egzersiz ile destekleyin.
Bir önceki makalemizde sizlere Kepekli Ekmeğin Besin Değerleri Nelerdir? hakkında bilgi vermiştik.