Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tarifi.. Bugün size Kastamonu yöresinde meşhur olan Ekşi Mayalı Siyez Unlu Ekmek nasıl yapılır bunu anlatacağız. Evimizde bulunması gereken malzemeler; ekşi maya, siyez unu, normal un, su, tuz. Peki ekşi maya nedir ? Kısa bir bir şekilde anlatacak olursak, eskiden büyüklerimizin köylerde yapmış olduğu yoğurdun suyudur. Ve bu maya bugüne kadar gelmiştir. Mayada devamlılığı sağlamak istiyorsanız, ekmeğin hamurundan biraz alın ve buzdolabında saklayın. Saklamış olduğunuz mayayı Bir sonraki ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Yani yoğurt nasıl mayalanıyorsa, ekmekte aynı şekilde mayalanmaktadır.
İçindekiler
Siyez Ekmeği Faydaları
- Yüksek Protein İçeriği ve Metabolizma Hızlandırıcı Özelliği
Siyez ekmeği yüksek protein içeriğine sahip olduğu için özellikle metabolizmayı hızlandırmada etkilidir. Bu özelliği ile kilo vermek isteyenler için ideal bir seçenektir.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
Siyez ekmeği, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden biridir. İçeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Hazımsızlık ve Mide Rahatsızlığına İyi Gelme
Siyez ekmeği, hazımsızlık sorunu yaşayanlar ve mide rahatsızlıkları olanlar için önerilir. Yüksek lif ve posa içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve şişkinlik problemlerini azaltır.
- Kolon Kanseri ve Diğer Kanserlere Karşı Koruma Sağlama
Siyez ekmeği, kolon kanseri gibi farklı kanser türlerine karşı koruyucu özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde sağlıklı bir beslenme düzeninin parçası olabilir.
- Sinir ve Sindirim Sistemine Katkı Sağlama
Siyez ekmeği, yoğun B vitamini içeriği ile sinir ve sindirim sistemine katkı sağlar. Bu sayede sinir sağlığını ve sindirim sistemini destekler.
- Gebe Kadınlar ve Anne Adayları İçin Faydaları
Folik asit içeriğinin yüksek olması nedeniyle siyez ekmeği, gebe kalmak isteyenler, gebe adayları ve hamileler için oldukça faydalı bir besindir. Ayrıca, anne sütünü arttırdığı bilinmektedir.
- Göz Sağlığına Destek Olma
Siyez ekmeği, lutein içeriği sayesinde göz sağlığına da fayda sağlar. Özellikle gözler için önem taşıyan lutein, siyez buğdayında yoğun olarak bulunmaktadır.
Ekşi Maya Nasıl Yapılır ?
Evinde ekşi maya bulunmayan kişiler için gerekli olan malzemeler;
- Su ( Klorsuz olması tavsiye edilir. )
- Siyez Unu (Tercihe göre değişebilir. Çavdar veya tam buğday unu da kullanabilirsiniz )
- Orta veya Büyük Boy Kavanoz
- Nohut
Dikkat: Mayanın oluşabilmesi için 8 ile 10 gün işleme tabi tutulması gerekmektedir.
Kavanoza su ve unu ekleyip karıştırınız. Karıştırma işlemi bittikten sonra üzerine evinizde bulunan nohutlardan 2-3 adet atabilirsiniz.Nohut koymamızın amacı maya sürecinin hızlı olmasıdır. Kavanozun üzerini tülbent ile kapatıp oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. Bir sonraki gün kavanozun yarısını boşaltın ve bir bardak su ile bir bardak un ekleyin. Bu işlemi 8 ile 10 gün arasında yapmanız gerekiyor. İlgili güne geldikten sonra mayayı alıp ekmek yapabilirsiniz.
Ekşi Mayalı Hamurun Hazırlanışı
Ekmeğimizin yapımına başlayalım. Hijyen açısından ellerimizi bol su ile yıkamayı unutmayalım. Öncelikle siyez ununu bir kaba koyuyoruz. Ardından su ve diğer malzemeleri ilave ediyoruz. Ve kıvamı gelene kadar yoğurmaya başlıyoruz. Burada önemli olan hamurun kıvamını almasıdır. Hamurun sertliği gidene kadar yoğurmaya devam edin. Siyez unu diğer unlara göre biraz farklıdır. Bu yüzden hamurun elimize yapışacak bir kıvamda olması gerekir. Hamur kıvam aldıktan sonra başka bir kaba transfer edin. Dilerseniz kaba az ölçüde tereyağı sürebilirsiniz. ( Çok fazla tereyağ sürmemeye özen gösterin) Kaba aldığınız hamuru belli bir süre dinlendirmek gerekiyor. Bazı tariflerde bu sürenin 4 saat bazı tariflerde ise 6 saat olduğu yönünde bilgiler bulunmaktadır. Hamurumuzu 6 saat dinlenmeye bırakmamız gerekiyor. Bunun nedeni ise hamurun 6 saatte mayalanmasını tamamlamasıdır. Eğer 6 saatten daha kısa bir sürede hamuru işleme tabi tutarsanız istenilen ürünü elde edemezsiniz. (Tavsiye edilen makul süre 1 gece boyunca bekletilmesi yönündedir. Eğer acil yapmanız gerekiyor ise en az belirtilen süre kadar bekletiniz)
Mayası tamamlanan hamurun üzerine bir jilet yardımı ile kesikler atabilirsiniz. Bu kesiklerin 45-50 derece açı ile olması yeterli olacaktır. Kesikleri hamurun daha iyi pişmesi ve kabarması için atıyoruz. Hamurun üstüne dilerseniz keten tohumu ve çekirdek serpebilirsiniz. Fırını tam olarak kızdırmadan ekmeği fırına atmayınız. Fırının derecesinin 220 ile 240 derece olması yeterli olacaktır. Fırın kızdıktan sonra hamurumuzu takriben 50 dakika boyunca pişirmeye bırakıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Fırınınız fanlı ve altlı üstlü ise, fanı mutlaka kapatın. Altı ve üstü açın. Büyüklerimizin toprak ve taş fırınlarda ekmek pişirirken kullandığı taşları bulunuyordu. Evinizde taştan var ise kullanmaya özen gösterin. Yoksa bir tepsiyi ters çevirerek kullanabilirsiniz. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra soğuması için bir kenara alıyoruz. Sizlere tavsiyemiz ekmeği elinizi yakmayacak hale gelene kadar tüketmeyiniz. Pişen ekmeğin normal şartlarda 2-3 saat boyunca dinlendikten sonra tüketilmesi önerilmektedir. Yapımda kullanılan malzemeleri aşağıda sizler için paylaşıyorum. Afiyet olsun.
Ekşi Mayalı Siyez Unlu Ekmeğin Malzemeleri
300 -310 Gram Siyez Unu
200 -210 Gram Beyaz Un
350 Mililitre Su
150 -160 Gram Ekşi Maya
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Çekirdek veya Keten Tohumu
Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tarifi hakkında bilgiler verdik. Bir önceki yazımızda sizlere Kepekli Gıdaların Sağlığa Faydaları Nelerdir? hakkında bilgi vermiştik.
Bir yanıt yazın